Tai Chi Tao-Qigong

Ontspannen vloeiend en onbelast met aandacht bewegen. Souplesse en balans vergroten. Zo ontstaat ruimte in uw hoofd en uw energie gaat stromen.

De van oorsprong eeuwenoude Chinese milde manier van bewegen is door Jan Kraak toegankelijk gemaakt voor iedereen. Deze eenvoudige  heilzame methode ontstresst, versoepelt en laat uw levensenergie stromen. Het brengt u met beide voeten op de aarde en in contact met uw mogelijkheden van dat moment.

Juist mensen die hun beperkingen tegenkomen in het dagelijks leven door Reuma, CVS, Fibromyalgie, Parkinson of stress gerelateerde klachten, zullen veel plezier kunnen beleven aan Tai Chi Tao-Qigong. De aanpasbaarheid en intensiteit van de oefeningen waardoor energie weer gaat stromen, ademhaling en hartslag op natuurlijke wijze worden gereguleerd en souplesse en balans toenemen, vormen de rode draad in mijn lessen.

Ieder mens is uniek:
Iedere deelnemer heeft zijn eigen mogelijkheden, tempo en ontwikkeling. Daarom zijn er in mijn lessen geen beginners of gevorderden. Ook is er geen enkele vorm van competitie. De vertrouwdheid van een kleine groep biedt u ruimte respectvol uw mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen.

De les:
De lessen starten we zittend. Op een ontspannen wijze wordt u uw lichaam gewaar en laat u overbodige spanning los. Eenvoudige losmaakoefeningen zorgen ervoor dat u zonder u zelf te forceren, vloeiend mee kunt gaan, eventueel aangepast, in de stroom van de bewegingen.
Ik vind het belangrijk dat u uit uw hoofd stapt en in contact blijft met uw lichaam. Daarom bied ik de lessen zo aan dat u als het ware wordt meegenomen door de oefeningen heen. U kunt, maar hoeft niets te onthouden, want ik spiegel altijd alle oefeningen voor.

Zie ook: Agenda

De basis:
De basis voor de Tai Chi Tao-Qigong methode ligt in het Taoïsme.
Het Taoisme, ook wel omschreven als “de open weg”, gaat uit van de natuurwetten.
Neem als voorbeeld bamboe die meebuigt in de wind. Bamboe zoekt van nature de balans tussen Yin en Yang.

Een natuurlijk geaarde soepele houding, zoals die van bamboe, zal in ons lichaam de Chi-stroom (vitale levensenergie die aanwezig is in alles wat bestaat) door onze meridianen (energiebanen) mogelijk maken.De vijf elementen water, hout, vuur, aarde en metaal, gebruikt in de voedende cyclus, ondersteunen, herstellen en bevorderen de gezondheid.

Wat ik belangrijk vind wanneer u hier Tai Chi Tao-Qigong beoefent is: Doe het voor uw plezier, zoek uw eigen waarheid en maak weer contact met dat wat er voor u toe doet.

Lees ook Ervaringen

Meer achtergrond informatie vindt u op de site van Jan Kraak: www.jankraak-taichitao.nl